تفاوت روند رشد در دختران و پسران
تکامل و رشد کودک دختر و پسر تفاوت هایی دارد و محققان مدت هاست که در حال مطالعه ی ژن ها، هورمون ها و ساختار شیمیایی مغزکودکان هستند تا بتوانند توضیحی برای این تفاوت ها پیدا کنند. بر این اساس می توان گفت عامل اصلی چنین تفاوت هایی در ژنتیک افراداست. بعضی مهارت های حرکتی همچون دویدن و پریدن در پسران سریع تر تکامل می یابد، در حالی که مهارت های حرکتی دیگری همچوننگه داشتن مداد و نوشتن در دختران سریع تر از پسران کامل می شود. اگاهی معلمان و خانواده ها از فرایند رشد و تفاوت رشد کودکان درتربیت و سرشت آنها تاثیر بسزایی دارد؛ زیرا رشد مهارت های حرکتی اساس یادگیری بعدی است. در فرایند رشد و تکامل کودکان رشدجسمی- حرکتی از اهمیت فراوانی برخوردار است. زیرا استفاده از حرکات و فعالیت های بدنی نه تنها جسم کودک را نیرومند می سازد و نیزتاثیرگذار است. به طوری که رشد شما را سرعت می بخشد و به اعتماد به نفس کودکان کمک می کند. در این مقاله که به صورت پیمایشی وکتابخانه ایی از مقالات و سایت معتبر و صاحب نظر استفاده شده، تلاش می شود اهمیت این مورد از رشد را در جامعه گوش زد کند.
شاید دانستن این موضوع برای والدین تعجبآور باشد. اما ممکن است از ۱۸ ماهگی فرزند خود متوجه تفاوت رشد دختران و پسران شوید. درواقع، تا زمانی که بیشتر کودکان حدود دو سال سن داشته باشند، شروع به شناسایی بیشتر با جنسیت خود میکنند و این امر تا حدود سن شش سالگی ادامه خواهد داشت. در این زمان است که متوجه میشوید فرزندتان رفتاری مطابق با جنسیت خود را انجام میدهد.
والدینی که فرزند دختر و پسر دارند حتما تفاوت رشد دختران و پسران را از سن خیلی کم تجربه کردند. پسرها معمولا پر از انرژی و فعال هستند و دختران مهارت گفتاری بهتری دارند.
تفاوت رشد دختران و پسران، در جنبههای گوناگون وجود دارد و محققان همیشه در حال مطالعه ژنها، هورمونها و شیمی مغز هستند که ممکن است برخی از این تفاوتها را توضیح دهد. البته، رشد فردی کودک ممکن است فقط مربوط به تغییر جنسیت او نباشد. اما یادگیری در مورد روشهای کلی تفاوتهای پسران و دختران در حین رشد میتواند به والدین کمک کند تا برای دوران کودکی و بلوغ فرزندان آماده شوند.
پسرها از همان ابتدای بدوتولد، وزن بیشتری دارند و این روند با افزایش سن نوزادان ادامه مییابد و دختران در این دوره حدودا وزن کمتری دارند. اما دختران درست با نزدیک شدن به سالهای نوپا، رشد بیشتری نسبت به پسران دارد.
قد دختران در 19 ماهگی، برابر با قد پسران در دو سالگی است. البته رشد هر کودکی از نوزادی تا نوپا و بلوغ متفاوت است. جهشهای رشد هر کودک متفاوت بوده و بهطور کلی، پسران و دختران در دوران کودکی رشد یکسانی دارند.
وقتی نوجوانی شروع میشود، دختران معمولا از پسران پیشی میگیرند. در مدرسه راهنمایی، دختران معمولا قد بلندتری دارند، اگرچه مردان در آینده قد بلندتری نسبت به پسران دارند.
تا زمانیکه بلوغ شروع شود، در حدود ۱۰ سالگی، تفاوت رشد دختران و پسران کم است. اما تفاوت نرخ رشد دخترها و پسرها در دوران بلوغ تغییر میکند، زمانی که هورمونها فرآیند تغییرات فیزیکی را در نوجوانان آغاز میکنند که در نرخهای مختلف فردی و در سنین مختلف در گروه جنسیتی آنها رخ میدهد. رشد برای یک یا دو سال در دوران بلوغ ادامه مییابد، اما مردان و زنان با سرعتهای متفاوتی رشد میکنند.
شروع بلوغ در دختران معمولا از حدود ۱۰ سالگی شروع میشود. دختران بهطور متوسط بین ۱۰ تا ۱۴ سالگی، حدود یک سال قبل از پسران، جهش رشد خود را شروع میکنند. به همین دلیل است که دختران اغلب از پسران همسن در اوایل نوجوانی بلندتر هستند. جهش رشد در دختران نیز کوتاهتر از پسران است.
قبل از شروع قاعدگی دختر به حداکثر قد خود رسیده است. دوره رشد شدید از ۶ تا ۱۲ ماه قبل از شروع قاعدگی رخ میدهد. در زنان، رشد قد در دوران بلوغ با افزایش عرض لگن همراه است.
نقطهعطفی که بهطور محرز در تفاوت رشد دختران و پسران، مطرح میشود نحوه صحبت کردن است. برخی تحقیقات نشان دادهاند که پسرها دیر صحبت میکنند و نوزادان دختر در اوایل ۱۸ ماهگی واژگان بیشتر و مشکلتری نسبت به نوزادان پسر بلد هستند.
محققان میگویند این امکان وجود دارد که ژنها یا هورمونهای مرتبط با جنسیت، واکنشهای متفاوت مغز پسران و دختران را به گفتار انسان نشان دهند.
گفتار و زبان، یکی از قدرتمندترین ابزارهایی هستند که ما برای حرکت و تعامل با دنیای اطراف و اطرافیان خود از آنها استفاده میکنیم. تماشای رشد این مهارتها در کودکان میتواند بسیار هیجانانگیز و ارزشمند باشد.
بسیاری از والدین همچنین از خود میپرسند که آیا فرزندشان بهطور طبیعی رشد میکند، آیا ممکن است تاخیر در گفتار داشته باشد؟
معمولا پسرها از دخترها دیرتر صحبت میکنند و پسرها ممکن است از واژگان محدودتری استفاده کنند. دختران معمولا در خواندن علائم غیرکلامی مانند لحن صدا و بیان بهتر عمل میکنند که باعث میشود در اوایل ارتباط بهتری داشته باشند زیرا میتوانند احساسات و کلمات را سریعتر به هم متصل کنند.
اما تفاوت جنسیت، تنها بخش کوچکی از تفاوتهای مهارتهای کلامی کودکان نوپا را توضیح میدهد. سایر عوامل اجتماعی-اقتصادی و فرصتها نیز بر سرعت صحبت آنها تأثیر میگذارد.